Såld och köpt

IM, Indivduell Människohjälp presenterar Såld och köpt , en nyskriven pjäs som bygger på intervjuer med rumänska flickor som utsatts för så kallad trafficking, dvs människohandel för sexuella ändamål.

Föreställningen är en del av IMs satsning “Drama mot trafficking – ett projekt i Rumänien och Sverige”. Tre elever på Jenny Nyströmsskolan Daniel, Fanny och Ronja kontaktade mig förra terminen om jag var intresserad av att ställa upp i rollen som Stancu. Stancu är föreställningens badguy och en riktigt vidrig sådan. Det var inte helt lätt att anta rollen men det var samtidigt väldigt viktigt då jag verkligen är mot Traffckiking, människohandel, sexhandel mm. Simon den lille blev också tillfrågad i rollen som från början var min flickvän men numera är min hantlangare.

Projektet syftar till att störa marknaden för vår tids slavhandel. I Rumänien vill de avskräcka ungdomar från erbjudanden om osäkra arbeten utomlands samt ge upprättelse åt de flickor som fallit offer för trafficking.
I Sverige är målet att män och pojkar ska ta ansvar för sin sexualitet och vägra köpa sex.



Det är inte på något sätt en lätt pjäs att spela. Den tar väldigt mycket på psyket och samtliga skådespelare är skakade under och efter föreställningen.

Jag tycker att du ska komma och titta

Väx upp för fan!

Har du någon gång fått höra "väx upp" nån gång?
Det är nog fan det dummaste man kan säga till någon. Jag tycker barn pressas till att bli vuxna aldelles för fort. Det är ju ruskigt att barn inte får vara barn. Kolla bara på alla småflickor som går i utmanande kläder, sminkar sig, röker och krökar. Alla killar som ska vara tuffa, inte visa känslor, käfta med alla och strula runt med så många brudar som möjligt. Vad hände med det jämställda samhället?

Förr i tiden blev barn vuxna tidigare för att de fick slita, arbeta och hjälpa till i hemmet. Nu blir de vuxna genom att göra alla de där sakerna som vuxna gör när de inte arbetar, när de beter sig illa och inte är goda förebilder.

Är det här en god utveckling?



Är ålder bara en siffra som vissa säger?

En del säger ju så men gränsen går väl nånstans antar jag. När det gäller vänskap tror jag faktiskt att det stämmer. Jag skulle lätt kunna ha lika roligt med en 15 åring, en 25 åring och en 75 åring. Inga problem över huvudtaget faktiskt.

Man har ju olika sätt att se världen på, olika erfarenheter och det är det som gör oss unika och intressanta tycker i allafall jag.

Så fortsätt vara den du är så länge du inte skadar, sårar eller förstör för någon annan. Våga vara barn, våga vara vuxen och våga vara en barnslig vuxen eller ett vuxet barn.

Glöm inte att du duger som du är. Låt ingen trycka ner dig men lyssna på andra och var öppen för förslag

RSS 2.0